VM: Taloustilanne alkaa kohentua jo tämän vuoden aikana – “Pelivara tavoitteisiin pääsemiseen on kuitenkin pieni”

Suomen talous nousee taantumasta, mutta julkinen talous pysyy alijäämäisenä, kertoo valtiovarainministeriön (VM) tuore taloudellinen katsaus.

Kuva viime vuosien talouskehityksestä Suomessa on selvästi synkentynyt uusimpien tilastojen valossa. Taantuma on ollut aiemmin arvioitua pidempi ja syvempi, VM sanoo.

Taloustilanne alkaa silti kohentua jo tämän vuoden aikana, vaikka Suomen talous ei vuositasolla tänä vuonna kasvakaan.

Ensi vuonna Suomen bruttokansantuotteen (bkt) arvioidaan kasvavan 1,6 prosenttia. Kotimaisen kysynnän arvioidaan vahvistuvan, kun inflaatio hidastuu, korot laskevat ja kotitalouksien tulot kasvavat.

Investoinnit kääntyvät nousuun ensi vuonna, kun korot laskevat ja rakennusala alkaa toipua. Myös energiasiirtymään ja turvallisuuteen liittyvät investoinnit lisääntyvät, ministeriö sanoo.

Hallituksen sopeutustoimet toisaalta pienentävät kysyntää, nostavat hintoja ja heikentävät talouskasvua vuosina 2025-2026 yhteensä noin 0,5 prosenttiyksikköä.

Valtiovarainministeriö painottaakin, että työtä sen eteen, että julkisessa taloudenpidossa saadaan aikaan kestävä käänne, pitää tehdä pitkäjänteisesti yli hallituskausien.

-  Kun talous alkaa elpyä, julkisen talouden alijäämät pienenevät ja velkaantuminen tasaantuu. Pelivara tavoitteisiin pääsemiseen on kuitenkin pieni. Työtä talouden tulonmuodostuskyvyn ja julkisen talouden vahvistamiseksi pitää jatkaa pitkäjänteisesti yli vaalikausien, sanoo tiedotteessa finanssineuvos Jenni Pääkkönen.

TYÖLLISYYDEN arvioidaan laskevan vielä tänä vuonna, mutta kasvavan ensi vuodesta lähtien kysynnän kasvun ja työllisyystoimien seurauksena.

Suhdannetilanteeseen nähden kohtuullisen hyvään työllisyyskehitykseen on vaikuttanut maahanmuuton selvä kasvu. Se on VM:n mukaan lisännyt sekä työvoiman että työllisten määrää.

Valtiovarainministeriön katsauksessa on otettu huomioon tuoreiden kehysriihessä tehtyjen säästötoimien vaikutukset.

Hallitus päätti kehysriihessään aiemmin tässä kuussa toimista, joiden tarkoituksena on vahvistaa julkista taloutta kolmella miljardilla eurolla. Tätä haetaan niin leikkauksien kuin veronkorotuksien kautta.

Valtiovarainministeriö arvioi, että ilman näitä lisätoimia julkisen talouden alijäämä olisi usean vuoden ajan yli kolme prosenttia suhteessa bkt:hen. Velka kasvaisi nopeasti, ja velkasuhde olisi jo lähes 90 prosenttia vuonna 2028.

Ministeriö arvioi, että hallituksen toimet hidastavat velkasuhteen kasvua, joka asettuu noin 84 prosentin tuntumaan ennustejakson lopulla. Toimet kohentavat julkisen talouden tilannetta merkittävästi, mutta eivät kuitenkaan nykytiedon perusteella riitä taittamaan velkasuhteen kasvua.

-  Alijäämien pienentäminen ja velkaantumisen taittaminen vaativat hallitukselta nopeasti sekä lisää säästöjä että verojen korottamista, ministeriö sanoo katsauksessaan.

Valtiovarainministeriön katsauksessa esitetään vuosien 2024-2026 taloudellista kehitystä koskeva ennuste. Lyhyen ajan talousennusteen ohella se sisältää myös vuoteen 2028 ulottuvan talouden keskipitkän ajan kehitysarvion.

AVAINSANAT

Käytettyjen autojen kauppa oli huhtikuussa ennätysvilkasta – uusien myynti pysyi vaisuna

Käytettyjen autojen kauppa oli huhtikuussa ennätysvilkasta, kertoo Autoalan tiedotuskeskus. Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin autoliikkeissä 15 prosenttia vilkkaammin kuin viime vuoden huhtikuussa.

-  Käytettyjen autojen kysyntä on ollut koko alkuvuoden kasvussa, mutta huhtikuussa kasvu oli huomattavasti talvikuukausia nopeampaa. Huhtikuussa autoliikkeiden kautta kulki enemmän vaihtoautoja kuin kertaakaan kymmenen viimeisimmän huhtikuun aikana, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta tiedotteessa.

-  Käytettyjen autojen hinnat ovat viime vuoteen nähden hieman alentuneet, ja myyntivaraston koko on kysyntään nähden hyvällä tasolla, Lausala jatkaa.

UUSIEN henkilöautojen kauppa pysyi edelleen vaisuna. Huhtikuussa rekisteröitiin 6 156 uutta henkilöautoa, mikä on 16 prosenttia vähemän kuin vuotta aiemmin.

Huhtikuussa uusien henkilöautojen suosituimmat merkit olivat Toyota, Volvo ja Volkswagen. Yhdysvaltalainen Tesla ei mahtunut kymmenen eniten rekisteröidyn automerkin joukkoon.

Koko alkuvuoden eli tammi-huhtikuun osalta henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat vähentyneet 13 prosenttia viime vuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.

Alkuvuoden aikana ensirekisteröidyistä henkilöautoista noin 26 prosenttia on ollut täyssähköautoja ja noin 22 prosenttia ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen osuus on ollut hieman pienempi kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa.

AVAINSANAT

Neste on tehnyt valintansa ja se on Heikki Malinen

Polttoainevalmistaja Nesteen uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Heikki Malinen. Hän aloittaa tehtävässä viimeistään marraskuussa, yhtiö kertoo.

Malinen siirtyy uuteen tehtäväänsä teräsyhtiö Outokummun toimitusjohtajan paikalta.

Neste kertoi maanantaina, että yhtiötä vuodesta 2022 johtanut Matti Lehmus jättää tehtävänsä.

-  Heikki Malisella on vahva kokemus strategioiden kehittämisestä ja toteuttamisesta, tehostamisesta sekä ihmisten johtamisesta erilaisissa, haastavissa liiketoimintaympäristössä. Hänellä on laaja kokemus maailmanlaajuisesti useista eri toimialoista, mukaan lukien prosessiteollisuudesta, sanoo Nesteen hallituksen puheenjohtaja Matti Kähkönen tiedotteessa.

Malinen istuu tällä hetkellä Nesteen hallituksessa. Hän jättää tämän tehtävän ennen kuin aloittaa Nesteen toimitusjohtajana.

Malinen on johtanut Outokumpua vuodesta 2020. Sitä ennen hän työskenteli Postin konsernijohtajana vuosina 2012-2019.

Nesteen väistyvä toimitusjohtaja Lehmus jatkaa tehtävässään kunnes Malinen aloittaa toimitusjohtajana, Neste kertoo.

Nesteen osakekurssi on lasketellut reippaasti alaspäin Lehmuksen toimitusjohtajakauden aikana. Torstaina yhtiön osake oli Malisen nimitysuutisen jälkeen runsaan kahden prosentin nousussa.

AVAINSANAT

Yrittäjäjärjestö: “Toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty”

Suomen EU-säännöin laskettu inflaatio eli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli huhtikuussa 0,6 prosenttia.

Maaliskuun lukema on tarkentunut 0,5 prosenttiin, yhden prosenttiyksikön kymmenyksen alaspäin verrattuna ennakollisiin lukuihin.

Suurin vuosimuutos kirjattiin pääryhmään koulutus, jossa hinnat nousivat 7,9 prosenttia. Myös alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat reipasta 4,5 prosentin tahtia. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat taas pysyivät vuositasolla lähes ennallaan.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi poikkeaa Tilastokeskuksen inflaatioluvusta siinä, että siihen ei lasketa mukaan esimerkiksi asuntolainojen korkoja.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa lukujen osoittavan sen, että vallitseva korkotaso on Suomen taloudelle liian korkea.

-  Luvut osoittavat sen, että Suomen inflaatio on alittanut selvästi Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitteen kokonaiskysyntää rajoittavan kireän rahapolitiikan vuoksi, hän sanoo tiedotteessa.

EKP:N ON odotettu aloittavan ohjauskorkojen laskemisen kesäkuun kokouksessaan. Malisen mukaan tämä ei kuitenkaan ole vielä varmaa.

-  Toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty. Kokonaisinflaatio on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta palveluinflaatio on noin neljän prosentin tasolla aivan liian korkea.

Suomen kannalta olisi Malisen mukaan välttämätöntä, että korkoja laskettaisiin mahdollisimman ripeästi.

-  Aivan viime päivinä tummat pilvet ovat kuitenkin alkaneet kasaantua korko-odotusten ylle, kun yhä useamman Euroopan keskuspankin johtajan puheissa on tapahtunut muutos. Näyttää siltä, että EKP:n neuvoston jäsenet ovat havahtuneet tilanteeseen ja ovat yhä epävarmempia korkojen laskun ajankohdasta ja suuruudesta.

Oma riski joutua työttömäksi kasvanut, isoja hankintoja ei uskalleta tehdä… – alavire jatkuu myös yrityksissä

Sekä kuluttajien että yritysten luottamusarviot olivat synkänsävyisiä huhtikuussa.

Kuluttajien luottamus heikkeni selvästi huhtikuussa, Tilastokeskus kertoo. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -12,6. Maaliskuussa luku oli -9,4 ja vuosi sitten -7,9, kun pitkän ajan keskiarvo on – 2,5.

Kolme neljännestä arvioi, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuotta aiemmin. Kolmasosa kuluttajista arvioi, että heidän oma taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin.

Odotukset työttömyyden kehityksestä olivat myös apeat. Vain 11 prosenttia odotti työttömyyden vähenevän seuraavan vuoden aikana ja 58 prosenttia odotti sen lisääntyvän. Noin joka viides arvioi, että oma riski joutua työttömäksi on kohonnut.

Kuluttajat eivät ole edelleenkään valmiita tekemään suuria hankintoja. Vain 12 prosenttia piti huhtikuuta hyvänä ajankohtana suurille hankinnoille. Ostoaikeet vähenivät edelliskuuhun ja vuodentakaiseen verrattuna. Jopa 44 prosenttia kuluttajista ennakoi vähentävänä rahankäyttöään kestokulutustavaroihin seuraavan vuoden aikana.

Auton tai asunnon ostoa suunniteltiin huhtikuussa selvästi vähemmän kuin normaalisti, osuus jäi noin kymmeneen prosenttiin.

Tilastokeskuksen luottamustutkimukseen vastasi 1.-18. huhtikuuta reilut 1  200 Suomessa asuvaa henkilöä.

YRITYSPUOLELLA sekä tuotanto että myynti ovat vähentyneet viime kuukausien aikana ja yritykset odottavat saman suunnan jatkuvan myös seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Yritysten suhdanneodotukset ovat kohonneet hieman, mutta arviot ovat pysyneet kriisiaikojen tasolla, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrista ilmenee. Talouden laskusuhdanne koettelee erityisesti rakentamista ja teollisuutta ja laajat poliittiset lakot haittasivat etenkin teollisuutta.

Tuotannon lasku heijastuu yksityisen sektorin työllisyyteen. Yritysten arviot henkilöstömäärien kehityksestä jatkuvat alavireisinä myös tulevina kuukausina.

-  Työllisyys on heikentynyt jo useamman kuukauden ajan. Kun tiedetään, että työllisyys reagoi vasta viiveellä tuotantoon, menee käänne parempaan työllisyydessä ensi vuoden puolelle, EK:n johtaja Sami Pakarinen arvioi tiedotteessa.

Puolet barometriin vastanneista yrityksistä sanoo, että suurin este kasvulle on edelleen riittämätön kysyntä.

-  Yritysten vastausten perusteella talouden tilanne kehittyy vielä heikommaksi ennen kuin se kääntyy paremmaksi. Eväitä loppuvuonna käynnistyvälle kasvulle on, mutta paljon on laskettu myös yhden kortin eli korkojen laskun varaan.

Olkiluodon kolmosreaktorin vuosihuollon määrä päättyä ensi viikolla – seuraavana vuorossa ykkös- ja kakkosreaktorit

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalan OL1- ja OL2-laitosyksiköissä on käynnistymässä vuosihuolto, ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima tiedottaa.

Ensimmäisenä huoltoon menee Olkiluoto 2, jossa vuosihuolto alkaa tulevana viikonloppuna. Yksikkö irrotetaan sähköntuotannosta reilun viikon ajaksi ylihuomenna.

Olkiluoto 1 puolestaan menee huoltoon toukokuun 12. päivä. Yksikön huollon on määrä kestää reilut kaksi viikkoa.

Olkiluodon kolmosreaktorin käynnissä olevan vuosihuollon on näillä näkymin määrä päättyä 4. toukokuuta. Reaktorin vuosihuolto alkoi maaliskuun alussa, ja se on pitkittynyt useaan otteeseen.

AVAINSANAT