Puolan tiukat aborttilait aiheuttavat kuolemia, aktivisti kertoo: ”Lääkärit ovat täysin naisvastaisia” – EU:n kansalaisaloite aborttioikeuden puolesta avautui

Naisasialiitto Unioni järjesti mielenosoituksen Puolan aborttioikeuden puolesta Helsingissä Puolan suurlähetystön edustalla 8. huhtikuuta 2024. Mielenosoituksessa muun muassa huudettiin niiden naisten nimiä, jotka ovat kuolleet puolalaisissa sairaaloissa, koska he eivät ole saaneet henkensä pelastamiseksi tarvitsemaansa aborttia.

Eurooppalainen kansalaisaloite EU:n laajuisen aborttioikeuden puolesta on avautunut allekirjoituksille tänään. Aloitteen eteneminen vaatii vähintään miljoona allekirjoitusta seitsemästä EU-maasta. Ääni aborttioikeudelle -kampanjan tavoitteena on saada allekirjoitukset kasaan ennen europarlamenttivaaleja.

Suomessa tavoitteena on saada kasaan 35 000 allekirjoitusta eurovaaleihin mennessä. Aloitteen takana on kansainvälinen My Voice My Choice -kampanja, joka Suomessa sai nimen Ääni aborttioikeudelle.

– Arvelen, että onnistumme. Keräsimmehän vuonna 2020 Oma tahto -kansalaisaloitteeseen 50 000 allekirjoitusta reilussa kuukaudessa. Tietysti suomalainen kansalaisaloite on ihmisille aika tuttu, joten kynnys allekirjoittaa se on vähän matalampi kuin ihmisille ehkä vähän vieraamman eurooppalaisen kansalaisaloitteen, kampanjaa Suomessa koordinoivan Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa arvioi.

Kampanja on saanut taakseen kattavan joukon muun muassa eri järjestöjä. Mukana ovat esimerkiksi Lääkäriliitto, Väestöliitto, Suomen Seksologiliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Plan International Finland, Solidaarisuus, Ihmisoikeusliitto sekä useiden puolueiden nais- ja nuorisojärjestöt. Mukana on myös Demarinaiset.

Aloitteen tavoitteena on perustaa EU:n laajuinen mekanismi, jonka avulla raskaana oleva voisi saada abortin turvallisesti terveydenhuollon piirissä, tarvittaessa toisessa EU-maassa. Tämä helpottaisi tilannetta maissa, joissa lainsäädäntö on rajoittava tai jopa abortin kieltävä. Esimerkiksi Puolassa abortti on käytännössä kaikissa tilanteissa kielletty.

– Meillä ei ole EU.ssa sellaista rakennelmaa, jonka kautta voisimme pakottaa Puolan tekemään abortteja. Mutta mekanismin kautta, joka tämän kansalaisaloitteen myötä toivottavasti syntyy, puolalaiset naiset saisivat operaation maksutta toisessa maassa, Aromaa avaa.

”Lääkärit ovat täysin naisvastaisia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.”

ÄÄNI aborttioikeudelle -kampanjan torstaiseen avajaistilaisuuteen Suomeen saapuva Naisten lakko -liikkeen (Polish Women’s Strike) johtaja Marta Lempart kertoo Demokraatille, että vuosittain noin 150 000 puolalaisnaista aborttia valtion järjestelmän ulkopuolelta.

Maan tiukat aborttilait juontavat juurensa vuoteen 1993. Silloin linjattiin, että abortti on sallittu vain, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena, raskaus vaarantaa äidin hengen tai sikiöllä on vakava kehityshäiriö. Lakia on yritetty kiristää entisestään useaan otteeseen. Naiset ovat protestoineet joka kerta aktiivisesti, Lempart kertoo.

– Perustin kansallisen protestin, Naisten lakon, 3. lokakuuta 2016, jolloin pöydällä oli täydellinen aborttikielto. Poikkeuksena oli vain suora uhka naisen hengelle. Se olisi tarkoittanut, että abortin voi tehdä vain tilanteessa, jossa nainen tekee aktiivisesti kuolemaa lääkärin läsnäollessa. Tämän me onnistuimme pysäyttämään, Lempart kertoo.

Vuonna 2020 perustuslakituomioistuin linjasi, että raskaudenkeskeytys sikiön vakavan kehityshäiriön vuoksi on perustuslainvastainen. Protesteilla linjauksen voimaantuloa saatiin lykättyä sata päivää, mutta lopulta kiristys tuli voimaan. Lempartin mukaan lääkärit ilahtuivat linjauksesta, koska he saavat tekosyyn kieltäytyä abortin tekemisestä.

– Lääkärit ovat täysin naisvastaisia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. He kieltävät jopa lailliset abortit naisen hengen pelastamiseksi. Sitä on tapahtunut vuodesta 1993 lähtien, Lempart sanoo.

Kun linjaus tuli voimaan, sukupuolten tasa-arvoon Puolassa perehtynyt tutkijatohtori Barbara Gaweda Tampereen yliopistosta kertoi STT:lle, että Puolassa kaikista laillisista aborteista jopa 90 prosenttia tehtiin sikiön epämuodostuman takia.

– Käytännössä lakimuutos karsi siis noin 90 prosenttia kaikista laillisista aborteista, hän sanoi.

Lempart huomauttaa, että valtion järjestelmän puitteissa tehdään kaikkiaan 1100 aborttia vuodessa. Hän kuvaa lukua naurettavaksi verrattuna siihen, että järjestelmän ulkopuolella tehdään 150 000 aborttia vuosittain.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Marta Lempart puhui My Voice My Choice -kampanjan pressitilaisuudessa Slovenian Ljubljanassa 4. maaliskuuta 2024. (Kuva: Varja Jovanović Trobec)

PUOLASSA on Marta Lempartin mukaan syntynyt ”järjestelmä järjestelmän ulkopuolelle”. Oman raskautensa keskeyttäminen on laillista Puolassa, eikä aborttiin ja lisääntymisterveyteen liittyvä neuvonta ja tiedon jakaminen ole kiellettyä. Abortion without borders (AWB) -organisaatio neuvoo ja avustaa naisia saamaan abortin joko pillerein kotona tai ulkomaisilla klinikoilla tai sairaaloissa.

– Se on aina ongelma, kun palvelu on irrallaan valtiosta, että palvelua tarvitsevat ihmiset eivät välttämättä tiedä siitä. Se on yksi este, jonka mursimme vuoden 2020 protestien aikaan. AWB:llä on helpline, auttava puhelin, jonka numerosta tuli protestien aikaan kolmanneksi tunnetuin puhelinnumero Puolassa. Tunnetuin on poliisi, toinen on palokunta ja kolmas tämä helpline. Nyt kaikki Puolassa tietävät, miten päästä abortin piiriin, Lempart kertoo.

Ongelma ovat Lempartin mukaan lääkärit, jotka onnistuvat kääntämään potilaan pään abortin tekemisen suhteen, vaikka tämä oikeasti tarvitsisi aborttia. Lempart kertoo naisesta, joka oli sairaalassa ollessaan ottanut yhteyttä AWB:hen, koska hän tunsi, että jotakin on vialla.

– Hän harkitsi sairaalasta lähtemistä ja hakeutumista ulkomaille raskaudenkeskeytykseen. Raskaus oli tappamassa hänet, mutta lääkärit vakuuttivat hänet jäämään. Se tappoi hänet.

”Tämä on tyypillinen tilanne: pahat tyypit voittavat, koska hyvät eivät sano mitään.”

LOKAKUUN vaaleissa kansa äänesti Puolaan muutosta. Oppositio voitti vaalit ja pääministeriksi nousi liberaalia kansalaiskoalitiota edustava Donald Tusk. EU-myönteinen Tusk on luvannut palauttaa Puolan oikeusvaltion eurooppalaiselle tasolle. Tuskin johtaman koalition keskeisiä vaalilupauksia oli aborttilain muuttaminen.

– Naiset ja nuoret ihmiset äänestivät vanhan hallituksen kumoon, Marta Lempart kiteyttää.

Lempart kertoo, että tämän hetken kyselyjen mukaan 70 prosenttia puolalaisista haluaa abortin lailliseksi. Hallituspuolueiden kannattajilla vastaava luku on 97 prosenttia. Lainsäädäntöprosessi abortin laillistamiseksi on edennyt pitemmälle kuin se on aiemmin päässyt. Lakiesityksiä on saatu eteenpäin käsittelyssä, mutta Lempart ei ole kovin toiveikas.

– Osa tätä uutta demokraattista hallitusta on konservatiivisten kristillisten vähemmistöpuolue, Kolmas tie, joka pyrkii kaikin keinoin estämään lainsäädännön etenemisen. Parlamentin puhemies onnistui viivyttämään etenemistä pitkään. Puolueen suurin sumutus on, että he kuuntelevat kansaa. Se on vale. He eivät koskaan salli abortin laillistamisen tapahtuvan.

Lempart syyttää Tuskia siitä, ettei hän ole puuttunut hallituksessaan vaikuttavan puolueen toimintaan.

– On turhauttavaa, että me voitimme vaalit ja he (Kolmas tie) kähvelsivät voiton täysin. Tämä on tyypillinen tilanne: pahat tyypit voittavat, koska hyvät eivät sano mitään.

Lempart muistuttaa, että vastassa on myös entisestä valtapuolueesta (Laki ja oikeus eli PiS) ponnistava presidentti Andrzej Duda, jolla on mahdollisuus käyttää veto-oikeuttaan.

”Laitetaan abortti pöydälle myös EU-vaaleissa.”

ÄÄNESTYSAKTIIVISUUS nousi Puolan parlamenttivaaleissa ennätyksellisen korkealle. Paljon vaikutusta oli Marta Lempartin mukaan sillä, että aborttioikeus oli vahvasti esillä. Hän toivoo, että sama voisi tapahtua EU-vaaleissa, vaikka hän pelkää pahinta:

– Uskon, että europarlamenttivaaleista tulee katastrofi. Se on kuin katsoisi auto-onnettomuutta hidastettuna, koska ihmiset eivät äänestä. Mutta ehkä me kannustamme heitä tällä aloitteella. Laitan kaiken toivoni tähän. Parlamenttivaaleissa abortti oli pöydällä ja se sai ihmiset äänestämään. Laitetaan abortti pöydälle myös EU-vaaleissa, Lempart sanoo.

Lempart kuvaa, että Puolassa äänestysaktiivisuuden lisääminen ei törmää vain siihen pulmaan, että ”EU-vaalit ovat kuolettavan tylsiä”.

– En tiedä, miten teillä Suomessa on, mutta meillä politiikot lähetetään lähinnä kuolemaan unohduksiin EU:hun. Vaalit on tylsä ja täysin epämielenkiintoinen asia. Sen lisäksi meillä on oma vihollinen hallituksen sisällä, joka kehottaa olemaan äänestämättä, Lempart sanoo Kolmanteen tiehen viitaten.

Lempart toivoo, että mahdollisimman moni lähtisi äänestämään aborttioikeuden puolesta, vaikkei EU-vaalit muuten kiinnostaisi pätkääkään.

– Äänestä, vaikka et olisi ehdokkaan kanssa samaa mieltä mistään muusta, mutta tiedät, että he äänestävät tämän EU:n kansalaisaloitteen puolesta. Tiedämme, että vaalit ovat tylsät, mutta voimme valita sinne ihmisiä, jotka ajavat tätä asiaa eteenpäin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa puhui mielenosoituksessa Helsingissä 8. huhtikuuta. (Kuva: Tuuli Hongisto)

SUOMESSA aborttioikeuden suhteen tilanne on hyvä, kun vuonna 2020 Oma tahto -kansalaisaloitteen seurauksena lakiin saatiin muutoksia. Laki abortista uudistettiin aborttia tarvitsevien itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi viime vuonna. Täysin toiseen suuntaan kuljetaan esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa Arizonan osavaltiossa lainsäädäntö palasi 1800-luvun tasolle.

– Tilanne on hirveän monimutkainen, kun on niitä hirveän onnellisia uutisia, kuten Ranskan päätös kirjata aborttioikeus perustuslakiin, mutta toisella puolen on tuoreimpana esimerkkinä Arizona, Unionin Eekku Aromaa kuvailee.

Vaikka Suomessa aborttilainsäädännön suhteen tilanne on nyt hyvä, ei hänen mukaansa voida tuudittautua siihen, ettei pyrkimyksiä tiukennuksiin voisi koskaan tapahtua Suomessa. Hän on huolissaan naisiin kohdistuvien asenteiden muutoksista.

– Antigender-liikehdintä, jota voisi kutsua kerta kaikkiaan taantumukseksi, on huolestuttavaa. On selvästi iso joukko ihmisiä joihin se vetoaa. Naiset takaisin nyrkin ja hellan väliin, abortti kielletään ja leikitään, ettei transihmisiä olisi muka olemassa.

Huolen jakaa myös Demarinaisten toiminnanjohtaja Noora Kettunen, joka kertoo naisjärjestön olevan vahvasti mukana Ääni aborttioikeudelle -kampanjassa.

– Aborttioikeus on iso kysymys myös eurovaaleissa ja nimien kerääminen on yksi osa meidän eurovaalikampanjointiamme.

Unionin Eekku Aromaa kertoo, että ensin kampanjaa ryhdytään rummuttamaan mediassa ja somessa, jotta ihmiset löytävät tiensä allekirjoittamaan aloitteen. Kevään edetessä Unioni tavoittelee eurovaaliehdokkaita.

– Ei riitä, että saamme allekirjoitukset kasaan. Tarvitaan parlamentti, joka on valmis kannattamaan aloitteen viemistä käytäntöön. Pyydämme ehdokkailta sitoomuksia, että he edistävät tätä tullessaan valituksi. Vaalien alla kannustamme myös ihmisiä äänestämään, Aromaa kertoo.

Ase on vasemmistolle samaa kuin suurpeto monille persuille – pelon, inhon ja hävittämishalun kohde

Kansanedustaja Timo Vornasen (ps) katuammuskelu näytti taas, miten paljon aseet herättävät poliitikoissa tunnereaktioita. Niitä pelätään vaistomaisesti kuin käärmeitä – tai politiikassa kuin suurpetoja.

Suomalaisessa politiikassa on pari asiaa, joissa kahden eri laidan päättäjät käyttäytyvät täsmälleen samalla tavalla, tunteidensa vieminä.

Perussuomalaisille näitä ovat suhtautuminen suurpetoihin, vasemmistolle ja vihreille asenne luvallisiin ampuma-aseisiin.

Molemmat kokevat nämä uhkana turvallisuudelleen, ja haluavat määritellä itse mikä on niiden oikea määrä “sivistyneessä” yhteiskunnassa.

Molemmat myös katsovat vain tarjoavansa järkiratkaisun ongelmiin, kun vaativat “liikojen” susien tai karhujen vähentämistä, tai vastaavasti “liikojen” ampuma-aseiden keräämistä pois kansalaisilta.

Tällä ajattelutavalla kymmenen aseen romuttaminen tai yhden suden kannanhoidollinen tappaminen parantaa aina turvallisuutta automaattisesti jonkun prosenttiluvun verran.

Ihan sama, vaikka ne kymmenen asetta eivät olisi sekopääihmisen hallussa, tai susi ihmisten takapihalla – ne olisivat VOINEET olla, joten niiden vähentäminen tekee yhteiskunnasta turvallisemman, piste.

Harva malttaa analysoida, miksi aseiden tai suurpetojen olemassaolo tekee juuri minulle niin vahvan turvattomuuden tunteen.

Kumpikin ryhmä myös suuttuu herkästi, jos heille sanoo reaktioidensa perustuvan enemmän ennakkoluuloihin kuin faktoihin. Minulla on oikeus vaatia turvallista tilaa!

Harva malttaa analysoida, miksi aseiden tai suurpetojen olemassaolo tekee juuri minulle niin vahvan turvattomuuden tunteen.

MONI vasemmistoaktiivi korosti somessa tämänkin viikon Vornas-keskustelussa inhoavansa ja kammoavansa aseita. Heidän mielestään ei ole normaalia, että ihmiset omistavat välineitä, joilla voi vahingoittaa toisia. Eikä urheilun tai metsästyksen harrastaminen ole aseiden aiheuttamien riskien arvoista.

Pelkkä aseen näkeminen aiheuttaa monelle pelkoa – ikään kuin elottomassa esineessä asuisi joku pahuus. Siksi esine pitää kieltää.

Jotkut sallisivat joidenkin aseiden olemassaolon, isoisän metsästyshaulikon tai Kaisa Mäkäräisen ampumahiihtopienoiskiväärin käytön.

Mutta nämäkin pitää mieluiten säilyttää jossain varastobunkkerissa, mistä ne eivät pääse hyppäämään varoittamatta ihmisten kimppuun.

Kuulostaako tutulta: puhutaan jostain julmasta ja arvaamattomasta, joka voi tehdä meille kauheuksia, ellei sitä poisteta tai siirretä aidattuun reservaattiin?

SAMALLA TAVALLA monet Vornasen puoluetoverit tai suurpetovihaajat tuntuvan uskovan, että lähimetsän susi voi silkkaa petomaisuuttaan siepata hiekkalaatikolta lapsen tai karhu tappaa harvennushakkuuta tekevän metsurin.

Heidän mielestään ei ole normaalia, että suurpedot tulevat yhä enemmän asutuksen keskelle, ja jotkut vielä harrastavat näiden uhkien suojelua.

Sudet ja karhut kyllä periaatteessa hyväksytään, kunhan ne pysyvät poissa silmistä, mieluiten aidattuina jonnekin ikimetsiin missä niitä saa käydä ampumassa syksyisin seinätrofeiksi.

Sen sijaan kotona oleva metsästysase tai tarkkuuspistooli on monelle heistä neutraali työkalu.

Näinhän vihreät ja vasemmistolaiset suhtautuvat suurpetoihin: luontoon kuuluvina neutraaleina asioina, jotka eivät sellaisenaan ole hyviä tai pahoja.

Molemmat ryhmät uskovatkin puolustavansa jotain identiteettiinsä kuuluvan normaaliuden käsitettä ja naureskelevat toisille näiden “turhista” peloista.

ONKO ASEIDEN pelkäämiseen sitten syytä? Maailmalla ainakin on.

Esimerkiksi polarisoituneessa Yhdysvalloissa ihmisiä ammutaan käsittämättömän paljon. Mitään USA:n kulttuuri-ilmiötä ei silti voi sellaisenaan rinnastaa Suomeen: ei opiaattiriippuvuuksia, luokkaeroja, köyhyyttä, Trump-salaliittouskovaisten eikä väkivaltarikollisuuden määrää.

Siksi amerikkalaisen aseväkivallan tutkimukset ja johtopäätökset pätevät Yhdysvalloissa, eivät juuri missään muualla. Jo Kanadassa ampumaurheilu- ja metsästystavat ovat lähempänä suomalaista, ja rikosluvut huomattavasti naapuriaan alempia.

Amerikkalaisen aseväkivallan tutkimukset ja johtopäätökset pätevät Yhdysvalloissa, eivät juuri missään muualla.

Suomessa todennäköisyys tulla aseella uhatuksi, saati ammutuksi on onneksi edelleen harvinaisempaa kuin vaikka Ruotsissa. Siellä ammuttiin viime vuonna kuoliaaksi 55 ihmistä.

Suomessa tehtiin vuonna 2022 tilastojen mukaan 85 henkirikosta, joista kymmenen ampuma-aseilla. Vuosittain esimerkiksi ruokaan tukehtuu meillä huomattavasti enemmän, yli 50 ihmistä.

MTV Uutiset kertoi taannoin, että vuonna 2022 Suomessa tehtiin 740 itsemurhaa, joista 107 ampumalla. Määrä on laskenut vuosikymmenen ajan tasaisesti.
(Ruotsissa itsemurhia oli samaan aikaan 1200, joista kymmenesosa ampumalla.)

ASETURVATTOMUUTTA perustellaan usein sillä, että Suomessa on muihin Euroopan maihin verrattuna varsin paljon aseita kansalaisia kohti.

Onkin totta, että metsästysaseita meillä on runsaasti. Tämä selittyy metsästyksen yleisyydellä tavallisen kansan parissa. Britanniassa ja Keski-Euroopassa metsästäminen on sidottu maan- ja metsänkäyttöoikeuksiin, mikä vaatii vaurautta.

Pohjoismaissa jokamiesoikeuksien peruina (* yleisimmin metsästävät maaseudun asukkaat ja palkansaajat. Herrasväki, kansanedustajat ja yritysjohtajat ovat tässä joukossa pieni vähemmistö, mutta ainahan eliittiä kannattaa paheksua.

Suurin perspektiivivirhe aseiden lukumäärävertailuissa juontuu kuitenkin aselainsäädännön eroista.

Jos Keski-Euroopassa vapaasti myytävät kaasusumuttimet laskettaisiin luvanvaraisiksi aseiksi kuten meillä, useimmat EU-maat hyppäisivät tilastoissa absoluuttiselta ja suhteelliselta asemäärältään Suomen ohi.

ENTÄS PETOJEN pelko, perustuuko sekin samanlaiseen harhaan? Tavallaan.

Karhut ovat toki surmanneet tällä vuosikymmenellä Yhdysvalloissa parikymmentä ihmistä. Euroopassa pelkästään Romaniassa karhujen kynsissä on vuosien 2016-2021 välillä kuollut 14 ja loukkaantunut yli 150 ihmistä.

Muista pedoista puhumattakaan. Esimerkiksi myrkkykäärmeiden puremiin voi kuolla WHO:n arvion mukaan 130 000 ihmistä vuodessa.

Sudet tappavat meillä ja muualla Euroopassa lähinnä kotieläimiä.

Muutenkin Suomessa villieläimet käyvät ihmisten kimppuun aniharvoin.

Silti todennäköisyyksistä huolimatta suurpetojen tai käärmeiden pelkääjiä on meillä vähintään yhtä paljon kuin aseidenkin pelkääjiä.

TIETÄMÄTTÖMYYS ei selitäkään edellä kuvattuja asenteita.

Jos jollain on fobiaa käärmeisiin, hämähäkkeihin, viruksiin, susiin tai tuliaseisiin, hän ei mahda näiden herättämille tunnereaktioille mitään.

Varsinkin jos hän katsoo toimivansa oman yhteisönsä parhaaksi, suojelevansa muita siltä mitä on keksinyt itse pelätä.

Jos jollain on fobiaa käärmeisiin, hämähäkkeihin, viruksiin, susiin tai tuliaseisiin, hän ei mahda näiden herättämille tunnereaktioille mitään.

Siksi varsinkin politiikassa tarvitsemme nyt rohkeampia päättäjiä, jotka voittavat pelkonsa, eivätkä lähde keulimaan julkisuudessa heti kun vastapuolen edustaja tekee tai sanoo jotain typerää.

Kansanedustaja Vornanen ei kuulunut eduskunnan eräkerhoon, mutta hänen törttöilynsä jälkeen moni halusi silti kieltää metsästäviltä kansanedustajilta heidän vuosikausia käyttämänsä eräkerhon asesäilytystilat.

Se on ymmärrettävää, koska tällaista ehdottamalla tuntee tehneensä edes jotain katuturvallisuuden parantamiseksi. Pienellä harkinnalla olisi ehkä huomannut, että kielto ei olisi vaikuttanut Vornasen ääliömäiseen käytökseen mitenkään.

SILTI JUURI NYT tarvitsemme myös ampumaharrastajilta vastaantulohaluja ja toisten pelkojen huomioimista – vaikka ne pelot tuntuisivatkin heistä turhilta.

Eikö kansanedustajan kulukorvauksilla saa ostettua pääkaupunkiasuntoonsa aseturvakaappia?

Eduskunnan jokaisen metsästäjän pitää kysyä itseltään, onko aseiden tilapäinen säilyttäminen työpaikalla sellainen henkilöstöetu, josta ei voi luopua?

Eikö kansanedustajan kulukorvauksilla saa ostettua pääkaupunkiasuntoonsa aseturvakaappia, joka varmasti täyttää nykyiset säilytysmääräykset?

Eikä ole keneltäkään pois, että nykyisen tilkkutäkkimäisen aselainsäädäntömme puutteet käydään vielä kertaalleen läpi, ja korjataan aserekisteristä menneisyyden outoudet kuten ikuiset suojeluaseluvat. Sekä lasketaan Suomen aseiden todellinen määrä vähentämällä luvuista päällekkäisten rinnakkais- ja aseenosalupien tuomat kirjanpitovirheet.

Päivi Räsäsen (kd) ehdotus metsästyksen promillerajaksi on myös varteenotettava ajatus perinteiden nykyaikaistamiseksi.

Aseluvan omistajien ikäkausitarkastuksillekin olisi tarvetta, sillä vaaditaanhan sellaisia ajokortinkin haltijoille.

Joka tapauksessa: jos nyt päättäjämme käyttäytyisivät tämän Vornas-rikostapauksen jälkiselvittelyissä aikuismaisesti, ilman pelkoja, uhriutumista tai vastaavasti ilman poliittisten irtopisteiden keruuta, se voi luoda edellytyksiä myös monille tuleville muiden aiheiden ongelmanratkaisuille.

 

Kirjoittaja on Demokraatin vastaava päätoimittaja, joka harrastaa metsästystä sekä SRA-ammuntaa eikä silti vihaa bongaamiaan suurpetoja.

 

*) Juttua muokattu klo 13:57. Jokamiehenoikeus, nyk. jokaisenoikeus ei ole samaa kuin metsästysoikeus. Mutta Pohjoismaissa on sen peruina yksityisillä ihmisillä paljon vapauksia liikkua valtionkin mailla ja metsissä, ja ostaa niistä väliaikaisia metsästysoikeuksia.

Nuoret vasemmistoliiton yksi pääteemoista EU-vaaleissa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati päättäväistä politiikkaa nuorten työllisyyden parantamiseksi ja mielenterveyskriisiin puuttumiseksi sekä vahvaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa nuorten tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Nuorten tulevaisuudenuskoa koettelee tällä hetkellä niin sodat ja konfliktit, ilmastonmuutos kuin kasvava eriarvoisuus. Siksi olemme nostaneet nuoret yhdeksi eurovaalien pääteemaksi. Nuorten painoarvo on liian vähäinen EU:n päätöksenteossa, vaikka kyse on tulevaisuudesta, Andersson kiteytti puheessaan puolueen eurovaalikampanjan avaustilaisuudessa.

Hänen mukaansa myös talouskurin palaaminen eurooppalaiseen talouspolitiikkaan uhkaa tarkoittaa leikkauksia niin koulutukseen, sosiaaliturvaan kuin terveydenhuoltoon, mikä osuu kipeästi lasten ja nuorten elämään.

– Monissa EU:n jäsenmaissa nuorisotyöttömyys on hälyttävällä tasolla. Se aiheuttaa turhautumista, näköalattomuutta ja syrjäytymistä sekä horjuttaa yhteiskunnan vakautta.

– Tarvitsemme päättäväistä Euroopan tason politiikkaa, jolla parannetaan nuorten mahdollisuuksia työllistyä. Kysymys on mahdollisuudesta aloittaa ja elää omaa elämää. Työstä on myös saatava asianmukainen palkka. Siksi pidän tärkeänä jatkaa EU-tason toimenpiteitä palkattomienharjoitteluiden kieltämiseksi.

Nuorten painoarvo on liian vähäinen EU:n päätöksenteossa, vaikka kyse on tulevaisuudesta.

ANDERSSON nosti nuorten mielenterveyskriisin yhdeksi EU:n tärkeimmistä tehtävistä. Tutkimusten mukaan puolella nuorista eurooppalaisista on ongelmia mielenterveyden kanssa, ja masennuksesta kärsivien nuorten osuus on kaksinkertaistunut.

– Kyseessä ei ole vain suomalaisia nuoria koskettava ilmiö. Euroopalla ei ole varaa olla tekemättä mitään – ei taloudellisesti eikä ennen kaikkea inhimillisesti. Koko unionin tasolla tarvitaan politiikkaa, jolla vahvistetaan nuorten mielenterveyttä: parempaa ja vakaampaa työelämää, riittävää toimeentuloa ja ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, joka takaa elämän jatkumisen maapallolla, Andersson totesi.

Hän muistuttaa, että vahva ilmasto- ja ympäristöpolitiikka sekä päättäväinen luontokadon torjunta ovat jatkuvasti kyselyissä ensimmäisenä, kun puhutaan nuorille tärkeimmistä asioista poliittisessa päätöksenteossa.

– Kysymys ei ole vähemmästä, kuin planeettamme elinkelpoisuudesta ja yhteiskuntien tulevaisuudesta. Silti näitä asioita ei oteta vieläkään riittävän vakavasti niissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään. Nuoret tulee saada vahvemmin mukaan päätöksentekoon sekä ongelmien määrittelyyn Euroopan unionissa, Andersson sanoi.

AVAINSANAT

SDP:n Berg: Orpo hermoilee, kun hallituksen oma peli on sekaisin ja lupaukset petetty

SDP:n kansanedustaja Kim Berg ymmärtää, miksi pääministeri Petteri Orpo (kok) vetosi tänään kokoomuksen puoluevaltuuston kevätkokouksen yhteydessä voimakkaasti suurimpaan oppositiopuolueeseen SDP:hen ja sen puheenjohtajaan Antti Lindtmaniin, jotta nämä esittäisivät omat ratkaisunsa Suomen julkisen talouden kuntoon panemiseksi ja EU:n alijäämämenettelyn välttämiseksi.

– Ymmärrämme, että pääministeri Orpoa hermostuttaa tiistaina käytävä julkisen talouden suunnitelman käsittely, kun hallituksen oma peli on sekaisin ja lupaukset petetty. Pyydämme häntä malttamaan vielä siihen asti, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kim Berg sanoo.

– Orpoa hermostuttaa, koska hallituksen talouspolitiikalta on pudonnut pohja pois. Hallitus on laiminlyönyt kasvutoimet ja perusti budjettinsa aivan liian ruusuisen kasvuennusteen varaan. Hallitus laiminlyö veropohjan vahvistamisen ja nyt se joutuu ennätysnopeasti ja paniikissa nostamaan arvonlisäveroa historiallisen paljon. Lisäksi hallituksen aiheuttama työmarkkinakaaos on jo keväällä käynyt todella kalliiksi, ja uhkaa painaa Suomen taloutta vielä pitkään, Berg kuvailee.

Hallituksen olisi nyt syytä keskittyä omaan peliinsä, eikä turhaan haaskata voimiaan hyökkäilemällä Antti Lindtmania kohtaan.

– Hallitus julkaisi oman julkisen talouden suunnitelmansa vasta viikko sitten ja se tulee jo ensi viikolla eduskunnan käsittelyyn. Siinä yhteydessä SDP kertoo kyllä omasta oikeudenmukaisemmasta mallistaan. Hallituksen olisi syytä keskittyä omaan peliinsä, joka on täydellisen sekaisin, eikä turhaan haaskata voimiaan hyökkäilemällä puheenjohtaja Lindtmania kohtaan, toppuuttelee Berg.

– SDP korostaa, että sopeutukset ovat tarpeellisia, mutta ne pitää tehdä huomattavasti oikeudenmukaisemmin kuin mitä tämä hallitus tekee. Hallitus on rajannut suurituloiset ja rikkaat pois. Suomi ei selviä ilman vihreitä investointeja ja työperäistä maahanmuuttoa, joita hallitus omalla toiminnallaan jarruttaa kohtalokkaasti.

Berg arvelee, että Orpo pyrkii vetämään huomion pois omasta toiminnastaan:

– Orpon hallitus ajaa Suomen syvemmälle leikkauskierteeseen ottamalla vain entistä enemmän velkaa, tekemällä sen epäoikeudenmukaisesti ja runnoo työmarkkinauudistuksiaan läpi lainsäädännön arviointineuvostonkin kyseenalaistamalla tavalla. Hallitukselta taitaa olla omat eväät vähissä, kun reseptejä pyydetään jatkuvasti demareilta.

AVAINSANAT

VM: velkaantumisen kasvun pysäytys ei vaadi hallitukselta lisätoimia – väärinkäsitys liittyi huonoon sanavalintaan

Valtiovarainministeriö selkiytti viikonloppuna viestintäänsä huhtikuun lopulla julkaistun talouskatsauksen ennusteesta, josta VM:n mukaan lähti liikkeelle väärä käsitys STT:n uutisissa.

STT kertoi sekä torstaina 25. huhtikuuta katsauksesta tehdyssä uutisessa että perjantaina 3. toukokuuta julkaistussa pääministeri Petteri Orpon (kok.) haastattelussa VM:n todenneen taloudellisessa katsauksessaan, että hallituksen kehysriihessä päättämät toimet eivät vielä riitä velkaantumisen kasvun taittamiseen.

STT:n uutisointi perustui VM:n katsauksen esipuheen muotoiluihin. Hallituksen kehysriihen jälkeen julkaistun katsauksen esipuheessa VM sanoo ennusteessa kertovansa “miten hallituksen toimet – aiemmin päätetyt ja tuoreimmat – vaikuttavat talouteen sekä julkisen talouden alijäämään ja velkaan”.

Tämän perään sanotaan talouden nousevan taantumasta, mutta että alijäämien pienentäminen ja velkaantumisen taittaminen “vaativat hallitukselta nopeasti sekä lisää säästöjä että verojen korottamista”.

Jos yllätyksiä tulee, joudumme uudelleen tarkastelemaan asiaa.

VM:N kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander kertoi lauantaina STT:n haastattelussa ja viestipalvelu X:ssä, että ministeriön viestiä on tulkittu väärin ja että lisäsäästöjen tarve kuvasi tilannetta ennen hallituksen riihessä tekemiä päätöksiä. Spolanderin mukaan väärinkäsitys liittyi sanavalintaan.

-  Se keskeinen sana siinä on se “vaativat”. Kirjoitin sen menneessä aikamuodossa, ja nyt vasta myöhemmin huomasin, että sana “vaativat” on tietenkin sekä imperfektissä että preesensissä sama. Myönnän, että tässä suhteessa tämä ei ole parhaalla mahdollisella tavalla muotoiltu, Spolander kertoi.

Lisäsäästöjen tarpeen kiisti perjantaina myös valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) X-tilillään. Purran mukaan tilanne voi kuitenkin vielä muuttua.

-  Puskuria ei kuitenkaan juuri ole, ja kaiken pitää mennä nappiin. Paljon on kiinni reaalitalouden kehityksestä, verotuotoista ym. Jos yllätyksiä tulee, joudumme uudelleen tarkastelemaan asiaa, Purra kirjoitti.

SPOLANDERIN mukaan hallitus “otti viestistä vaarin” ja päätti kehysriihessä toimista, joilla julkista taloutta vahvistetaan noin 3 miljardilla eurolla vuoteen 2028 mennessä.

-  Jos hallitusohjelmassa ja riihessä päätetyt toimet toteutuvat suunnitellussa aikataulussa ja tavoitellussa mittaluokassa, silloin velkasuhteen kasvu tasaantuu hallituskauden aikana, Spolander sanoi.

VM:n arvion mukaan kehysriihessä tehtyjen päätösten ja hallitusohjelman toimien toteutuessa täysin velkasuhde asettuu vajaaseen 83 prosenttiin bruttokansantuotteesta hallituskauden lopulla vuonna 2027.

AVAINSANAT

Orpo uskoo EU-vaalien jälkeen syntyvän vastuullinen komissio – ”budjettiriihen eläkepäätökset kohtuullisia”

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo olevansa huolissaan äärioikeiston noususta Euroopassa. Hän kuitenkin uskoo, että kokoomuksen parlamenttiryhmä EPP saa vaalivoiton ja rakentaa maltillisen komission.

-  Uskon, että EPP tulee ykkösenä maaliin ja lähtee rakentamaan vastuullista komissiota siltä pohjalta, Orpo sanoi lauantaina tiedotustilaisuudessaan kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Helsingissä.

EPP:stä oikealle oleville ryhmille on ennakoitu Euroopan tasolla hyvää tulosta.

Orpon mukaan on huolestuttavaa, että äärioikeistolaiset ovat monesti Venäjä-mielisiä, vastustavat Ukrainan tukemista eivätkä välitä oikeusvaltiosta.

-  Samoja piirteitä löytyy äärivasemmistosta. Ääriliikkeet kaiken kaikkiaan on tällä hetkellä nousussa Euroopassa, ja se on huolestuttava asia.

Orpon mukaan on tärkeää, että EU-vaaleissa pärjäisivät ne ryhmät, jotka ovat valmiita jatkamaan nykyistä Ukraina-politiikkaa.

On tärkeää, että EU-vaaleissa pärjäisivät ne ryhmät, jotka ovat valmiita jatkamaan nykyistä Ukraina-politiikkaa.

PUHEESSAAN kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Orpo perusteli kehysriihen päätöksiä.

-  Kokoomuksen puoluevaltuutetut, me suojasimme hallitusohjelman ja kokoomuksen politiikan ydintä, työtä, turvallisuutta ja osaamista. Näiden varaan tuleva hyvinvointi rakentuu, sanoi Orpo.

Orpo sanoi, että eläkeläisten veroratkaisu on puhuttanut. Sen on uumoiltu olevan kova pala osalle kokoomuksen kannattajista.

-  Mielestäni eläkeläisten 200 miljoonan veronkiristystä voi pitää yhdeksän miljardin kokonaisuuteen peilaten kohtuullisena. Pienituloisten eläkeläisten veroja ei kiristetä, eläkeindekseihin ei kosketa.

Eläkeläisten niin sanottua raippaveroa ei koroteta eikä solidaarisuusveron alarajan korottamista peruta, muistutti Orpo. Raippavero kohdistuu suuriin eläkkeisiin.

Orpo korosti myös panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen. Panostuksesta tutkimukseen ei haluttu luopua.

-  Voisi sanoa niin, että köyhtyvä kansakunta antaa viimeiset rahansa tutkimus- ja tiedeyhteisön käyttöön.

AVAINSANAT