Imperiumin virus – Suomessa on epäonnistuttu maahan­muuttajien kotouttamisessa

Kuplaa kuplan sisällä. Näin voi kuvata monen maahanmuuttajan – ja myös kantasuomalaisen – elämää Suomessa. Moni Suomessa asuva venäjänkielinen suhtautuukin epäluuloisesti suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tästä kertoi myös venäjänkielisen väestön kotoutumista ja osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa edistävän Cultura-säätiön vuonna 2022 tekemä kyselytutkimus. Siihen vastasi yli 1 600 Suomessa asuvaa henkilöä, joiden äidinkieleksi on merkitty väestörekisteriin venäjä. Mukana oli mahdollisesti myös sellaisia, joilla ei ole suoraa yhteyttä Venäjään.

Suuri osa vastaajista ei luottanut suomalaisiin instituutioihin. Luottamus mediaan oli erityisen heikkoa. Yli puolet vastaajista suhtautui esimerkiksi kielteisesti Venäjän pakotteisiin.

Cultura-säätiön johtava asiantuntija Eilina Gusatinsky ei yllättynyt tutkimuksen tuloksista. Valitettavasti, hän täsmentää.

Gusatinsky sanoo yllättyneensä asenteista ja ihmisten kuplista vielä vuonna 2014, kun Venäjä hyökkäsi Krimille.

– Yllättäen näin ympärilläni ihmisiä, en omassa kuplassani, jotka iloitsivat Krimin miehityksestä ja sotatoimien aloittamisesta Itä-Ukrainassa. Kyse oli osin ihmisistä, jotka ovat asuneet Suomessa vuosikymmeniä,

Eilina Gusatinsky kertoo. Tuolloin hän toimi päätoimittajana Suomen venäjänkieliselle suunnatussa Spektr-lehdessä.

Gusatinsky sanoo monella suomenvenäläisellä olevan edelleen ajattelussaan vahvana ”suurvalta takanamme” -malli.

– Se saattaa korvata ajattelussa kaiken muun ja voi olla todella iso osa joidenkin identiteettiä. Olen itse kutsunut tätä imperiumin virukseksi, Gusatinsky sanoo.

Venäläisestä suurvalta-ajattelusta irtautumisen on vaikeaa. Etenkin, kun sen takana on vuosisatainen historia.

GUSATINSKY myöntää itsekin olleensa pitkään uskossa, että venäläiset sopeutuvat Suomeen hyvin ja oppivat yhteiskunnan pelisäännöt nopeasti.

– Silloisessa toimituksessamme luulimme, että kaikki tänne muuttaneet ovat tuollaisia. Mutta yllätyksekseni se olikin vain pieni osa venäjänkielisistä. Tuli väärä käsitys, että kotoutumisessa ei olisi suurempia o­n­gelmia.

Mikä on voinut mennä kotoutumisessa väärin?

– Uuteen kotimaahan integroitumisessa on voinut tulla pettymyksiä ja elämä Suomessa ei ole vastannut odotuksia. Katkeruutta voi aiheuttaa tunne, että heidän panostaan ei ole arvostettu suomalaisessa yhteiskunnassa. Jopa kielellisesti ja sosioekonomisesti suomalaiseen elämään hyvin sopeutuneiden joukossa on ihmisiä, joiden maailmankuva rakentuu edelleen Venäjän kautta.

Gusatinskyn mielestä 1990-luvulla tehtiin virhe kotouttamisohjelman suunnittelussa, kun haluttiin korostaa maahanmuuttajien oman kielen ja kulttuurin säilyttämisen tärkeyttä.

Hän painottaa, että yhteenkuuluvuuden tunne luo edellytyksen onnistuneelle kotoutumiselle. Se vaatii pitkäjänteistä työtä kotoutumisen edistämisessä sekä yhteiskunnan vastaanottavuutta.

– Tarvitaan panostusta auttamaan koko väestöä ymmärtämään, että yhteiskunta monimuotoistuu nopeasti. Jo nyt joka kymmenennellä maassa asuvalla on juuret jossain muualla.

Gusatinsky muistuttaa viime eduskuntavaaleihin liittyvästä, myös osaltaan kuplaantumisesta kertovasta selvityksestä, jonka mukaan perussuomalaisia äänestettiin eniten alueilla, joissa asuu vähiten maahanmuuttajia.

– Meidän tavanomaiset palvelumme eivät huomioi muuttunutta väestörakennetta. Maahanmuuttajille rakennetaan koko ajan uusia korvaavia järjestelmiä tai lisäpalveluita, jotka eivät auta meitä yhteiskuntana tottumaan väestön moninaisuuteen.

Gusatinsky näkee, että Suomessa edelleenkin on kehitettävää mitä tulee kotoutumisen tavoitteisiin ja päämääriin. Tarvitaan myös selkeämpiä määrittelyjä millaisia odotuksia kotoutumisesta on puolin ja toisin.

Hän itse pitää lähtökohtana suomen kielen opiskelua sekä sitä että maahanmuuttaja oppii elämään velvollisuuksineen ja oikeuksineen kuten kuka tahansa suomalainen – ilman erityistä apua ja rinnakkaispalvelujen rakentamista.

– Meillä kaivataan molemminpuolista avointa ja näkyvää keskustelua siitä, mikä on yhteiskunnassa hyväksyttävää ja mikä ei. Ja niin kauan kun vaikkapa opettajainhuoneessa, poliisilaitoksella tai lehden toimituksessa ei heijastu nykyinen väestörakenne, mennään väärään suuntaan.

Gusatinsky sanoo Suomessa olevan paljon täällä syntyneitä ja kasvaneita ihmisiä, joiden vanhempien juuret ovat muualla. Heistä moni kokee, että ei ole osa yhteiskuntaa.

– Jo päiväkodista alkaen pitäisi katkaista kaikki segregaatiokytkökset. On tärkeää, että opettajat kohtelevat kaikkia oppilaita yhdenvertaisesti päiväkodeissa ja kouluissa, eivätkä näe maahanmuuttajataustaisia oppilaita ulkopuolisina. Lasten tulisi saada samanlaista kohtelua ja mahdollisuuksia, riippumatta taustastaan. On tärkeää, että jokaista lasta kohdellaan samalla tavalla, eikä ketään aseteta ulkopuoliseen asemaan.

GUSATINSKY pitää huolestuttavana kehitysmallia, jossa suomenvenäläiset alettaisiin nähdä uhkana Suomelle.

Hän sanoo, että tietyt aiheet viime aikoina ovat aiheuttaneet polarisaatiota näkemyksissä kuten kysymys kaksoiskansalaisuudesta.

Samanlainen keskustelu käytiin jo vuosia aikaisemmin, kun Suomessa kiristettiin valtion virkojen ja tiettyjen muiden tehtävien kelpoisuusvaateita.

Gusatinskyn mielestä tarvittavien rajoitusten lisäksi tärkeänä varautumistoimena olisi tiedottaa, kuinka toimia jos kokee joutuneensa Suomen vastaisen vaikuttamisen kohteeksi.

– Joskus julkisuudessa puhutaan uhkasta kun viitataan venäjänkielisiin, mutta demokraattisessa maassa ei voi demonisoida tai dehumanisoida mitään yksittäistä ryhmää. On ymmärrettävä, että Suomen venäjänkielinen väestö on hyvin moninainen ja eroaa näkemyksissään ja arvoissaan. Yksilötasolla tilanne on vaikea, kun henkilö pelkää joutuvansa leimatuksi osaksi tiettyä ryhmää.

Hänen mukaansa maahanmuuttajista puhuminen muuttuu helposti yleistämiseksi, mutta ongelmistakaan ei saa
vaieta. Gusatinskyn mielestä olennaista on päästä tilanteeseen, jossa kaikki Suomessa asuvat sisäistävät samat demokraattiset arvot.

– On tärkeää pohtia yhdessä, miten voimme rakentaa luottamusta. Monet suomenvenäläiset seuraavat pääasiassa Venäjän mediaa, joten on olennaista, että Suomen mediassa käsitellään asioita avoimesti ja läpinäkyvästi. Tällä tavoin voidaan vahvistaa laatujournalismia ja samalla katkaista propagandan vaikutus. Luottamus mediaan korreloi luottamukseen muihin instituutioihin.

Sellainen kehitysmallia on huolestuttava, missä suomenvenäläiset alettaisiin nähdä uhkana Suomelle.

GUSATINSKY kertoo aiemmin ajatelleensa, että ihminen ei voi olla turvallisuusuhka ilman omaa sisäistä tahtoa.

– Nyt huomaan olleeni siinä mielessä väärässä, että eivät esimerkiksi rajojen avaamista ajavat ihmiset näe tekevänsä jotain väärin. He ajavat Kremlin agendaa sitä ymmärtämättä.

Cultura-säätiön tutkimuksessa 17 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa syrjintää Suomessa. Heistä 35 prosenttia oli sitä mieltä, että Venäjä teki oikein hyökätessään Ukrainaan.

Hän pohtiikin, vahvistavatko Venäjää tukevat mielikuvat negatiivisen kohtelun tunnetta Suomen venäjänkielisten keskuudessa. Hän sanoo tästä saadun merkkejä jo Krimin valtauksen jälkeen tehdyissä tutkimuksissa. Osa suomenvenäläisistä koki, että suorasukainen Venäjän toimista kirjoittaminen kohdistui heihin henkilökohtaisesti.
Viime vuosina venäjänkielisten tekemät kantelut tai selvityspyynnöt syrjimisestä eivät ole kuitenkaan merkittävästi lisääntyneet.

VENÄJÄN ja venäläisen kulttuurin vaikutus on vahva, vaikka suomenvenäläiset olisivat asuneet Suomessa pitkään. Vaikutusta vahvistaa, että moni suomenvenäläinen seuraa pääosin Venäjän val­tiojohtoista mediaa.

Eilina Gusatinsky sanoo venäläisestä suurvalta-ajattelusta irtautumisen olevan vaikeaa. Etenkin, kun sen takana on vuosisatainen historia.

– Suurvalta-ajattelua iskostettiin neuvostoajan koulussa ja nyt taas uudelleen nyky-Venäjällä. Koulussa luotiin uudenlaista neuvostoihmistä ja siinä valitettavasti onnistuttiin. Tällaisen maailmankuvan omaksuneen on vaikea ymmärtää, että katsoo maailmaa toisenlaisesta näkökulmasta kuin valtaosa muista ihmisistä.

Gusatinsky varoittaa jälleen yleistämästä liikaa. Hän sanoo monen venäläisen kyseenalaistavan Neuvostoliiton ja Venäjän kolonisaation. Kyse on kuitenkin selvästä vähemmistöstä sekä Venäjällä että Venäjän ulkopuolella.

– Uudenlaisen ajattelun ja suhtautumisen rakentuminen Venäjään vaatii kipeiden asioiden työstämistä. Mutta ei ole helppoa luoda deputinisaatiota tai desovietisaatiota, kun kyse on jo koulussa rakentuneen maailmankatsomuksen muuttamisesta.

AVAINSANAT

Presidentti Stubb veteraanipäivänä: “Ukraina puolustaa paitsi itseään, myös kansainvälistä oikeutta sekä vapautta ja vakautta koko mantereellamme.”

Presidentti Alexander Stubbin mukaan Ukrainan nyt käymä puolustussota on verrattavissa Suomen käymään puolustussotaan toisessa maailmansodassa.

Stubb kommentoi Ukrainan tilannetta puheessaan kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Mustasaaressa.

-  Toisessa maailmansodassa Suomen kansa kantoi kohtuuttoman suurta taakkaa hyökkääjän pysäyttämisestä. Tänä päivänä Ukrainan kansa taistelee vapaudestaan puolustaessaan itsenäisyyttään aivan kuten Suomi teki talvi- ja jatkosodan aikana, Stubb sanoi puheessaan.

Stubbin mukaan Euroopan ja koko maailman maiden kohtalot ovat nykyisin vielä enemmän yhteen kietoutuneita kuin aiemmin.

-  Ukrainan asia on myös meidän asiamme. Ukrainan turvallisuus on myös meidän turvallisuuttamme. Siksi tukeamme on jatkettava, vaikka se vaatisikin meiltä paljon. Ukrainalaiset ovat valmiit uhraamaan kaiken, kuten tekin olitte, Stubb sanoi juhlaan kokoontuneille veteraaneille.

-  Ukraina puolustaa paitsi itseään, myös kansainvälistä oikeutta sekä vapautta ja vakautta koko mantereellamme, Stubb jatkoi.

Poliisi: Helsingin keskustassa ampumistapauksesta epäilty on pidätettynä – ei vahvista henkilöllisyyttä

Helsingin keskustassa oli ampumistapaus perjantaina noin kello neljältä aamuyöllä, Helsingin poliisi kertoo tiedotteessaan. Poliisi epäilee 54-vuotiasta miestä henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta. Epäilty on pidätetty.

Poliisi ei vahvista epäillyn henkilöllisyyttä. Mediatietojen mukaan kyseessä on perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio kertoo STT:lle, että kukaan ei loukkaantunut ampumisessa. Hänen mukaansa ampuja ei ampunut ketään ihmistä kohti vaan maahan.

Poliisin mukaan tapahtumat saivat alkunsa osoitteessa Antinkatu 1 sijaitsevassa ravintolassa aamuyöllä. Osoitteessa toimii ravintola Ihku.

RAVINTOLASSA oli ollut työpaikkaseurue, jonka kanssa ampumisesta epäillylle 54-vuotiaalle miehelle oli tullut ravintolassa riitaa, poliisi kertoo. Poliisin mukaan riitaan oli todennäköisesti liittynyt “hyvin pieni töniminen” mutta asia oli sovittu ravintolassa.

-  Semmoista nahistelua ollut, luonnehtii Larkio.

Hän tarkentaa, että työpaikkaseurue ei ollut epäillyn työtovereita.

Larkio sanoi Helsingin Sanomille, että riidan syy ei ole täysin selvillä mutta alkoholilla oli osuutta asiaan.

Arviolta vajaat puoli tuntia myöhemmin eli kello neljän aikaan aamuyöllä 54-vuotias mies ja työpaikkaseurue olivat tavanneet ravintolan ulkopuolella. Tällöin mies oli ottanut yllättäen esiin luvallisen pienikaliiberisen aseen.

Poliisin mukaan aseen piippu oli osoittanut kohti paikalla olleita henkilöitä. Sen jälkeen mies oli ampunut maahan yhden laukauksen, poliisi kertoo. Tämän jälkeen henkilöt poistuivat paikalta.

POLIISIN mukaan kuulustelukertomukset ravintolan ulkopuolisista tapahtumista ovat ristiriitaisia. Tapahtumista on kuitenkin olemassa valvontakameratallenne. Tutkinnanjohtaja Larkio kertoi lauantaina puolenpäivän jälkeen STT:lle, että epäiltyä on jo kuulusteltu. Hän ei kertonut mitään kuulustelujen sisällöstä.

Poliisin mukaan 54-vuotiasta miestä epäillään henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta, mutta tapauksen rikosnimikkeet tulevat täsmentymään tutkinnan kuluessa.

-  Esitutkinta on eilen aloitettu. Tässä vaiheessa täytyy sanoa vain, että rikosnimikkeet tarkentuvat, Larkio sanoi.

Poliisin mukaan epäilty vapautetaan, kun tarvittavat esitutkintatoimet on saatu tehtyä.

VORNANEN on siviiliammatiltaan poliisi ja työskennellyt Itä-Suomen poliisissa. Virkanimikkeeltään hän on vanhempi konstaapeli.

Ylen mukaan ei ole täyttä varmuutta siitä, onko hänen virka-aseensa varmasti palautettu hänen siirryttyään kansanedustajaksi. Ylen haastattelema Itä-Suomen poliisipäällikkö Samppa Holopainen pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että ase olisi jäänyt palauttamatta. Poliisin käytäntönä on, että virka-ase ja virkamerkki kerätään pois, jos virkavapaa kestää yli kolme kuukautta.

Larkio ei kommentoinut STT:lle sitä, mihin tarkoitukseen epäillyn hallussa ollut ase on hankittu.

Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Joensuusta. Hänet valittiin kansanedustajaksi viime vuoden eduskuntavaaleissa 6  474 äänellä Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Vornanen kuuluu eduskunnan valtiovarainvaliokuntaan sekä tiedusteluvalvontavaliokuntaan. Hän on varajäsenenä eduskunnan hallintovaliokunnassa. Lisäksi hän on Yleisradion hallintoneuvoston jäsen. Kansanedustajan toimen lisäksi Vornanen on myös Joensuun kaupunginvaltuuston jäsen.

POLIISIN julkaisemat tiedot kansanedustaja Vornaseen liittyvästä ampumistapauksesta kuvaavat erittäin vakavaa tilannetta, kuten ennakkoon jo oli pääteltävissä, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra viestitti lauantaina viestipalvelu X:ssä ja STT:lle.

Purran mukaan rikosoikeudellisten seurausten ohella puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan asianmukaisella tavalla.

Myöhemmin Purra kertoi vielä viestitse STT:lle, että vakavimmat mahdolliset seuraukset ovat puolueesta ja eduskuntaryhmästä erottaminen.

-  Seurauksia käsitellään puolue-elinten virallisissa kokouksissa. Vakavin käytössämme oleva seuraamus on erottaminen puolueen jäsenyydestä ja eduskuntaryhmän jäsenyydestä.

Hän kertoi, ettei ole lauantaina saanut edelleenkään yhteyttä Vornaseen.

Purra sanoi puolueen odottavan poliisin tutkinnan etenemistä ja virkavallan tietoja.

-  Asiasta tiedotetaan, kun on tiedotettavaa.

Helsingin Sanomille Purra kertoi, että torstai-illan seurueessa ovat olleet Vornanen ja perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen. Lisäksi Purran mukaan seurueessa oli ainakin jossain vaiheessa myös edustajien vieraita Pohjois-Karjalasta.

-  Toinen seurue tuntematon, poliisin mukaan työpaikkaseurue. Mitään muuta tietoa ei minulla ole, Purra sanoi HS:lle.

Eetu Halonen, Elina Korkee, Tuomas Savonen, Minna Pulli, Sanna Raita-aho / STT

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 13.20, klo 14.18 ja 15.51.

AVAINSANAT

”Lihavuuden hoito on lääketeollisuuden kultakaivos” – Kelassa pelätään lihavuuslääkkeiden korvausten huimaa kasvua

-  Raadollinen asia on se, että lihavuuden hoito on lääketeollisuuden ennennäkemätön kultakaivos.

Näin sanoo STT:lle Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen. Leinosen mukaan aikuisista noin joka kolmas on ylipainoinen tai lihava. Myös lapsista ja nuorista hälyttävän suuri osa on ylipainoisia tai lihavia, hän toteaa.

Ratkaisuksi lihavuuteen on tarjottu viime vuosina lihavuuslääkkeitä. Leinonen on huolissaan lihavuuden hoidosta ja kasvavista lääkekorvauksista.

-  Jos lihavuuslääkkeitä aletaan korvata ilman kokonaiskuvan luomista, niistä aiheutuu potentiaalisesti jopa miljardien eurojen vuosittaiset kulut, Leinonen sanoo.

Luku olisi mullistava, sillä Kela maksaa lääkekorvauksia tätä nykyä vuosittain kokonaisuudessaan noin 1,8 miljardia euroa. Leinonen kertoo, että useissa maissa lihavuuslääkkeitä ei aiota korvata tai niitä on jopa otettu pois korvattavuuden piiristä kustannusten räjähtämisen vuoksi.

On ratkaisematon kysymys, kenen kustannettavaksi lihavuuden hoito kuuluu ja kuinka paljon se saa maksaa. Markkinoille on tulossa uusia, hintavia lihavuuslääkkeitä, joiden hinnat pysyvät korkeina vielä pitkään. Terveydenhuollon menoja ei myöskään haluta kasvattaa, mutta myös lihavuuden hoitamatta jättäminen on kallista.

LEINOSEN mukaan nykyinen käsitys on, että lihavuuden hoidossa lääkityksen tulee olla pitkäaikaista tai jopa elinikäistä, sillä tutkimukset osoittavat, että paino palaa herkästi ennalleen lääkkeen lopettamisen jälkeen. Hän sanoo, että laihtuminen vaatii joka tapauksessa merkittävän elintapamuutoksen.

Leinosen mukaan lihavuuden hoito muilla keinoin kuin lääkkeillä saattaisi tulla jopa lääkekorvauksia halvemmaksi.

-  Lääkkeiden miljardikustannusten pitäisi laittaa meidät ajattelemaan, mitä ne muut keinot voivat olla – kaavoitus, koululiikunta, ruokailu, hinnoittelu, veropolitiikka, lasten liikuntaharrastusten tukeminen, Leinonen listaa.

Hän sanoo, että lääkkeisiin laitettavan rahan arvo tuntuu kuitenkin olevan täysin erilainen kuin saman sairauden muussa hoidossa.

-  Monet yhteiskunnat ovat valmiita sijoittamaan lääkkeisiin jostakin syystä aivan eri suuruusluokan summia.

“Hoitamaton lihavuus vasta maksaakin”

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan lihavuuden suorat kustannukset eli vastaanottokäynnit ja lääkkeet maksavat miljardi euroa vuodessa, sanoo Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön johtaja Kirsi Pietiläinen.

-  Hoitamaton lihavuushan se vasta maksaakin. Lihavuuden aiheuttamien liitännäissairauksien hoito on äärimmäisen kallista, professori ja lääkäri Pietiläinen sanoo STT:lle.

Pietiläinen toivoo, että uusien lääkkeiden korvattavuutta arvioitaisiin lääketieteellisestä näkökulmasta, sillä se on lopulta myös kansantalouden etu.

Markkinoilla olevilla lihavuuslääkkeillä on vaikeita saatavuusongelmia. Siksi uudet, tehokkaammat lääkkeet ovat Pietiläisen mukaan todella tervetulleita.

-  Ihmiset maksavat hoidosta todella paljon itse, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta, ja se aiheuttaa epätasa-arvoa.

Kenelle lihavuuden kustannukset sitten kuuluisivat?

-  Rajoitettu peruskorvattavuus on varmasti malli, jolla kannattaa mennä ja laajentaa sitä maltillisesti, Pietiläinen sanoo.

Lihavuuden hoidon esteenä ovat Pietiläisen mukaan lääkkeiden hinnan ja saatavuuden lisäksi terveydenhuollon pienet resurssit.

Heli Laakkonen / STT

Kansallista veteraanipäivää vietetään tänään – presidentti Stubb osallistuu juhlallisuuksiin Vaasassa

Kansallista veteraanipäivää juhlitaan tänään Vaasan seudulla. Myös presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb osallistuvat juhlallisuuksiin.

Presidentti tapaa veteraaneja sekä pitää juhlapuheen Mustasaaren Botniahallissa pidettävässä valtakunnallisessa pääjuhlassa.

Presidentti Stubb puolisoineen myös tapaa kansalaisia Vaasan torilla noin kello 15.30.

Ennen pääjuhlaa ohjelmassa on aamuyhdeksältä juhlallinen lipunnosto Suomen Vapaudenpatsaalla Vaasan kauppatorilla. Aamupäivällä järjestetään myös ekumeeninen, kaksikielinen juhlajumalanpalvelus Vaasan kirkossa.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä.

Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987.

Reserviläisvarusteiden verovähennysoikeus ei toteudu – valtiovarainministeriöltä täystyrmäys

Vähennysoikeutta kaavailtiin muun muassa suojavarusteisiin, aseiden lisätarvikkeisiin ja taistelukelpoisiin asuihin.

Valtiovarainministeriö tyrmää hallituksen lupailemat verovähennysoikeudet reserviläisten varustehankinnoille.

Hallitusohjelmaan kirjattiin viime vuonna hanke reserviläisten ostamien, maanpuolustusta tukevien varusteiden kuten maastoasujen, kypärien, luotiliivien ja muiden suojavälineiden verovähennysoikeuksien selvittämisestä.

Tarkoitus oli parantaa puolustuskykyä kannustamalla reserviläisiä hankkimaan itselleen paremmin sopivia varusteita. Valtio ei pysty tarjoamaan moderneimpia suojavälineitä ja taisteluvarusteita kaikille Suomen 870 000:lle reserviläiselle, vaan ainoastaan tärkeimmille sodanajan joukoille.

Reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt tukivat ehdotusta omilla lausunnoillaan, samoin puolustusministeriö piti asiaa maanpuolustuksen kannalta positiivisena uudistuksena.

Demokraatin tietojen mukaan nyt valtiovarainministeriö on selvittänyt asiaa, ja pitää verovähennysten toteuttamista käytännössä mahdottomana.

TÄLLÄ VIIKOLLA valmistuneessa selvityksessään ministeriön vero-osasto toteaa, että täsmätarvikkeiden vähennysoikeus olisi verotusjärjestelmälle ongelmallinen. Se maksaisi valtiolle tässä taloustilanteessa liikaa eikä se ministeriön mielestä olisi tehokkain tapa kohdentaa julkista tukea maanpuolustukseen.

Ministeriö luettelee liudan perusteita jyrkän kielteiselle kannalleen.

Verovähennysoikeus pitäisi osata kohdentaa sellaisille reserviläisille jotka ovat oikeasti puolustusvoimien käytettävissä, eikä vain kaikille innokkaille ja halukkaille.

Tämä vaatisi sitä, että puolustusvoimien pitäisi luoda uusi tiedonvaihtojärjestelmä jolla verohallinto pystyy erittelemään vähennykseen oikeutetut ihmiset – ja pitää itsekin kirjaa siitä kenelle reserviläiselle on hankittu valtion tuella varusteita.

Puolustusvoimien pitäisi ministeriön mukaan myös määritellä, mitkä kaupallisilta markkinoilta saatavat lukuisat eritasoiset varusteet olisivat yhteensopivia sen oman kaluston kanssa.

Jos uusi vähennys otettaisiin käyttöön, pelkästään jo verohallinnon tietojärjestelmien muutoskuluihin voisi mennä puolisen miljoonaa euroa.

SOTILASVARUSTEIDEN ostamista ei voi valtiovarainministeriön mukaan pitää tulonhankkimismenoina, vaan lähinnä elanto- ja harrastuskuluina joita valtio ei muutenkaan korvaa.

Näitä välineitä kun voisi käyttää muuhunkin kuin maanpuolustustarkoituksiin.

Ministeriö muistuttaa esimerkkinä, että nykyiset aktiivireserviläiset ovat jo todennäköisesti muutenkin jo hankkineet tai hankkisivat vaikkapa maastokengät ja maastoasut.

Ministeriö sanoo, ettei se selvityksessä esille tulleiden ongelmallisuuksien takia puolla verovähennysoikeuden jatkovalmistelua.

Ministeriö ehdottaa kuitenkin selvityksen ulkopuolisena kompromissina, että Puolustusvoimille tai vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta järjestävälle MPK:lle luotaisiin mahdollisuus välittää reserviläisille sotilaskelpoisia varusteita – esimerkiksi edullisilla joukkohankinnoilla.